Omdat het kunst is: van het witte scherm naar de ‘white cube’
In de twintigste eeuw zijn het de avantgardisten die vanuit de beeldende kunst tot vernieuwende inzichten komen over de mogelijkheden van film.
Donderdag 19 oktober
Kunstenaars-filmmakers zijn onuitputtelijke vernieuwers: ze vernieuwen niet alleen film als medium, ze bevragen ook de status quo van de beeldende kunst. Experimenten uit het interbellum en de jaren 1960-1970 maakten de weg vrij voor de positie van het bewegend beeld in de tentoonstellingsruimte van vandaag. Film en hedendaagse kunst zijn inmiddels onlosmakelijk met elkaar verbonden – zonder de één is de ander haast ondenkbaar.
Curator en filmprogrammator Godart Bakkers gaat dieper in op deze ontwikkeling en schetst de geschiedenis van de hedendaagse kunstenaarsfilm.
Deze lezing maakt deel uit van de vijfdelige lessenreeks ‘Omdat het kunst is’, in samenwerking met M Leuven.
Over Godart Bakkers
Godart Bakkers is een curator, filmprogrammator en onderzoeker die zich richt op de snijvlakken tussen kunst en film. Sinds april 2023 is hij artistiek directeur bij Netwerk Aalst, samen met Laura Herman. Hij doceert aan KASK & Conservatorium/School of Arts in Gent, organiseert de KASKlezingen en coördineert een vierjarig onderzoeksproject over de geschiedenis van de kunstscene in Gent tussen 1957 en 1987. Hij was vier jaar artistiek directeur van de Gentse Art Cinema OFFoff en in 2018 richtte hij mee Monokino op, een collectief dat films, performances en kunst over de zee presenteert in Oostende.