Omdat het kunst is
Lezingenreeks over hedendaagse kunst
Wat is de kunstenaarsfilm? Hoe staat het met de gendergelijkheid in de kunstwereld? Hoe gaan we vandaag om met kunst in de publieke ruimte? Wil je meer weten over hedendaagse kunst, maar weet je niet weet waar te beginnen? De vijfdelige lezingenreeks ‘Omdat het kunst is’, die Z33 in samenwerking met M Leuven organiseert, biedt je inzicht in de kunst van vandaag.
In vijf avonden ontdek je dat hedendaagse kunst klare taal kan spreken. Aan het woord zijn museumdirecteuren, curatoren en kunstprofessionals. Zij delen de ervaringen, inzichten en anekdotes die ze dagelijks opdoen in de praktijk.
Programma
Donderdag 19 oktober: Van het witte scherm naar de ‘white cube’
Kunstenaars-filmmakers zijn onuitputtelijke vernieuwers: ze vernieuwen niet alleen film als medium, ze bevragen ook de status quo van de beeldende kunst. Film en hedendaagse kunst zijn inmiddels onlosmakelijk met elkaar verbonden – zonder de één is de ander haast ondenkbaar. Curator en filmprogrammator Godart Bakkers gaat dieper in op deze ontwikkeling en schetst de geschiedenis van de hedendaagse kunstenaarsfilm.
Donderdag 2 november: Feminisme in de hedendaagse kunstgeschiedenis
De canon van de westerse kunstgeschiedenis bestaat bijna uitsluitend uit mannen. Anno 2023 lijkt het alsof gendergelijkheid in de kunsten gemakkelijk bereikt wordt, maar harde cijfers tonen aan dat niets minder waar is. Curator en schrijver Zeynep Kubat geeft voorbeelden van vrouwelijke kunstenaars en feministische kunstpraktijken die mee de kunstgeschiedenis en de kunst van vandaag hebben vormgegeven.
Donderdag 16 november: Ambachtelijke kunst en conceptueel design
Toen Marcel Duchamp in het begin van de jaren 1900 een reeks alledaagse objecten tentoonstelde als kunst, maakte hij een krachtige verklaring die de kunstgeschiedenis op een nieuw spoor zette: dat het idee van een kunstenaar waardevoller was dan hun vakmanschap. Sinds Duchamp is er een voortdurende wisselwerking geweest tussen de prioriteit van vaardigheden of ideeën. Algemeen & Artistiek Directeur Adinda Van Geystelen van Z33 gaat dieper in op deze evolutie.
Donderdag 30 november: Performance in het museum
Kunstenaars denken steeds minder in afgebakende disciplines en media. Vandaag combineren ze vaak beeldende kunst met choreografie, performance en live elementen. Wat zoeken kunstenaars die performance brengen in beeldende kunstinstellingen en musea? Curator en afdelingshoofd Eva Wittocx blikt terug naar stromingen uit de 20e eeuw en belicht de grote aandacht voor performance in het museum vandaag.
Donderdag 14 december: Publieke ruimte, publieke kunst
De kunst die in de publieke ruimte terechtkomt heeft een heel specifieke aard: de omgeving bepaalt het kunstwerk, en het kunstwerk bepaalt de omgeving. Kunstenaars en kunstprofessionals die met kunst in de openbare ruimte werken worden dan ook geconfronteerd met een eigen set aan uitdagingen en kansen. Samuel Saelemakers, geeft concrete voorbeelden vanuit zijn functie als curator van de collectie Kunst in de Stad (Antwerpen).
Op donderdag 14 december is het ook nocturne in Z33, zijn alle expo’s gratis te bezoeken en geeft jazztrio Profound Observer een gratis concert.
Opgelet, de lezing van Eva Wittocx en Samuel Saelemakers wisselden van datum. De lezing van Eva Wittocx vindt plaats op 30 november, de lezing van Samuel Saelemakers op 14 december.
Voor wie?
Iedereen is welkom, voorkennis is niet nodig
‘Omdat het kunst is’ is een gerichte lezingreeks in beperkte kring, waar ruimte is om in gesprek te gaan en vragen te stellen. Het is daarom betalend. Dezelfde reeks gaat ook door in M Leuven op andere data.