Sébastien Van Malleghem

Save Our Souls

Maarten Inghels

Save Our Souls

In het Limburgse Heppeneert bij Maaseik staat een zandsculptuur met de woorden SAVE OUR SOULS. Kunstenaar Maarten Inghels (°1988) koos niet toevallig deze plek. In 2021 dreigde de Maas hier over de dijk van het Limburgse bedevaartsoord te stromen. De hulpdiensten versterkten de dijk met zandzakken, die zo net kon standhouden. De SOS die we uit boeken of films als noodsignaal van schipbreukelingen kennen, kwam hier dus heel dichtbij. Nu zie je vanaf diezelfde dijk in het winterbed van de rivier een 25 meter lang beeld in zand: SAVE OUR SOULS. Het verwijst naar het hoogwater van 2021. Meer nog, voor Inghels is het een zinloze noodkreet in deze tijden van toenemende overstromingen en zomerse droogtes. Het feit dat het kunstwerk kan overstromen of wegspoelen is hierin essentieel. Hiermee benadrukt de schrijver onze kwetsbaarheid voor de immense kracht van het water. Maar het is ook een referentie naar het bedevaartsoord en de kerk vlakbij, waar het zielenheil centraal staat.

Oost en West komen samen

Na eerdere projecten op de Schelde en de IJzer, kiest Maarten Inghels nu voor de Maas. Toen hij las dat zandsculpturen aan zee vaak met Maaszand gebouwd worden, groeide het idee. Zo blijkt de vierkante korrelstructuur van het zand ideaal voor sculpturen, in tegenstelling tot kustzand. Hier in Heppeneert gebruikt hij dus een materiaal van de streek: Maaszand. In totaal gaat het om zo’n 160 ton zand uit Kessel, in Nederlands-Limburg. Op deze manier brengt hij de twee uitersten van België – waar water een natuurlijke grens is – samen. Bovendien speelt het in op het thema ‘bouwen’ van de kunstroute in het kader van de Harlindis & Relindisommegang in Maaseik.

21.09 tot 22.12.23

Adres: Heppeneert 20, 3680 Maaseik (achter de winterdijk, tegenover de kerk van Heppeneert)

Parking: achter de kerk van Heppeneert

Fiets-en wandelroute: het kunstwerk ligt vlakbij fietsknooppunt 26 en langs de rode, gele en paarse wandelroute van wandelgebied Aldeneik. ​

Met dank aan de stad Maaseik, de gemeenschap van Heppeneert en Bichterweerd Bouwgrondstoffen.

Het kunstwerk heeft geen officiële einddatum. Als de Maas de plek bereikt, zal het water de sculptuur stilaan overnemen.

Interview met Maarten Inghels
Save Our Souls verweert verder15 afbeeldingen
Save Our Souls: na twee jaar leeft het kunstwerk nog steeds verder21 afbeeldingen
News feed
News feed

Feed

Nieuwsartikel
Z33

Interview met Maarten Inghels - het werk en het verhaal

Nieuwsartikel
VRT - Radio 2

Zandsculptuur "Save our souls" in Heppeneert: "Mooie metafoor voor onze kwetsbaarheid tegenover de natuur"

In de winterbedding van de Maas in Heppeneert (Maaseik) is schrijver en beeldend kunstenaar Maarten Inghels gestart met de bouw van een grote zandsculptuur "Save our souls". Op 21 september zou het kunstwerk, dat gemaakt wordt met het rivierzand van de Maas, helemaal klaar moeten zijn.

Nieuwsartikel
TVL

Kunst aan de Maas: gigantisch zandsculptuur torent uit boven Heppeneert

Wie langs de Maas in Heppeneert wandelt of fietst, kan er vanaf vandaag een gigantische zandsculptuur zien. Schrijver en kunstenaar Maarten Inghels liet er de woorden Save Our Souls bouwen met zand uit de Maas. De zandsculptuur kadert in het project Kunst aan de Maas. Doordat het kunstwerk in de winterbedding van de Maas ligt, kan het ook overspoelen. Maar dat is net de bedoeling, zegt de kunstenaar.

Nieuwsartikel
De Standaard

Noodkreet in zand

Dichter Maarten Inghels installeerde in Heppeneert een zandsculptuur, een verwijzing naar de wateroverlast langs de Maas in 2021.

Maarten Inghels

Save Our Souls

Nieuwsartikel

Zandsculptuur in winterdijk Heppeneert

Facebook

Deze mooie foto kon ik vanmorgen vroeg maken van de Zandsculptuur “Save Our Souls” van schrijver Maarten Inghels in Heppeneert. Dit werk is een onderdeel van Kunst aan de Maas, een project van Z33, RLKM en de 5 Maaslands steden en gemeenten.
“Save Our Souls” kan gezien worden als een verwijzing naar het bedevaartsoord in Heppeneert, maar brengt ons ook terug naar de watersnood in 2021, toen het water hier dreigde over de dijk te stromen.
Een vergankelijk kunstwerk, afhankelijk van de kracht van de natuur.
Is zeker een bezoekje waard.😊